Lehetséges az eredetei hajszín visszaállítása?

Sok-sok évnyi hajfestést követően sokan eljátszanak a gondolattal, hogy szeretnék visszakapni eredeti hajszínüket. Lehetséges ez?

Azzal kezdeném, hogy eredeti hajszínre visszafesteni a hajat nem lehet, csak megközelíteni azt. Csak ha lenő a festett haj és levágjuk, válik teljesen természetessé a hajszínünk. Egy festett hajszín soha nem olyan, mint egy natúr haj. Ezt akkor sem lehet tökéletesen elérni, ha valaki elkezd őszülni és szimplán befestjük a hajat az ősz hajszálak elfedése miatt. Egy festett haj sokkal fényesebb, teltebb és homogénebb ám  ha jól el van találva a lenövésnél alig észrevehető. Így a megoldás , hogy befestettjük hajunkat az eredeteit leginkább megközelítő színre és hagyjuk lenőni majd idővel levágatjuk a festett részeket. Ez egy hosszadalmas folyamat.

A visszafestésnél a legfontosabb a pontos diagnózis, vagyis milyen volt az eredeti hajszín. A célszerű, ha lenövéssel érkezünk a fodrászhoz, így élőben láthatja a kívánt árnyalatot. Rengeteg dologtól függ a ránk váró procedúra. Nemmindegy hogy az eredeti hajszínnél sötétebbre vagy világosabbra van festve a haj, vagy csak más árnyalatú, esetleg melírozva van. Fontos, hogy milyen a haj minősége és típusa, ez is nagymértékben befolyásolja az eredményt. Kérdéses az ősz haj aránya is, akinek hosszú évek óta festve van a haja, és úgy dönt, hogy az eredeti hajszínét szeretné újra látni, meglepő lehet, hogy mennyire más, mint amilyenre ő emlékszik.

Ha mégis rá szánjuk magunkat mire számíthatunk?

Ha sötétebbre van festve hajunk, mint az eredeti színe felvilágosítása, valamilyen szőkítési eljárásra van szükség (mesterséges pigmentek eltávolítása miatt), majd ha elértük a megfelelő szőkítési alapot a kívánt árnyalatra kell festeni a hajat. A vörös hajszínek esetében is, amennyiben eredeti hajszínre kívánjuk visszafesteni, először a vörös pigmentek eltávolítása történik valamilyen szőkítési eljárással, majd festés vagy színezés. A szőke hajak visszafestése egy visszapigmentálással kezdődik, majd hajfestés következik. A szőkített hajak visszafestése már rizikósabb, itt is pigmentálással kell kezdeni majd hajfestéssel folytatni, nagy valószínűséggel többször meg kell ismételni az eljárást a fakulás miatt.

A színátmenetek egységesítése (balayage, ombre melír….), nagyon összetett műveletsor, lehet, hogy az eredeti egységes hajszínhez csak megközelítő színt tudunk elérni. Az ősz vagy őszülő hajtő esetén nincs tökéletes megoldás, Itt kell szőkíteni, pigmentálni, hajat festeni és színezni is kell. De csak egy megközelítőleg hasonló árnyalatot lehet elérni ami megkönnyíti a lenövesztést.

Az eredeti hajszín visszaállítását minden esetben bízzuk szakemberre, mert ez egy nagyon összetett munkafolyamat, ahol a fodrász szakemberek tudják csak pontosan, hogy milyen megoldáshoz nyúljanak a kívánt cél elérése érdekében. Otthon semmilyen esetben nem javaslom, hogy valaki nekiálljon hajat szőkíteni, vagy ide-oda festegetni. Az esetek többségében úgyis fodrász fogja rendbe hozni az otthoni próbálkozások eredményét, de az otthon okozott kárt jóval nagyobb beavatkozással lehet csak helyrehozni.

Tehát nem lehetetlen visszanyerni az eredeti hajszínt, csak lenövesztéssel. Megközelíteni lehet azt, de nem egy egyszerű feledat.

Megosztás